Palacinky pochádzajú z Francúzska. Mnohí ľudia ich poznajú aj pod ich pravým francúzskym pomenovaním “crêpe“ čiže palacinka a v množnom čísle “crêpes“ čiže palacinky. Toto jedlo možno zaradiť medzi najobľúbenejšie jedlá mnohých maškrtných jazýčkov. Sú ideálne ako raňajky, obed a rovnako výborné sú aj ako sladký či slaný dezert.

Ja osobne milujem klasické palacinky, no sem-tam si spravím i čokoládovú verziu. V tomto článku vám ponúkam recept na čokoládové proteínové palacinky bez múky. Namiesto nej sa tam nachádzajú pomleté ovsené vločky.

Ingrediencie na čokoládové proteínové palacinky bez múky

Na zdravšiu verziu čokoládových proteínových palaciniek budete potrebovať nasledovné ingrediencie:

  • 45 g pomletých ovsených vločiek
  • 28 g čokoládového proteínu (jedna odmerka) WPC 80 Warrior
  • 150 ml mlieka
  • 1 vajce
  • 1 PL kakaa
  • štipka prášku do pečiva
  • olej (na vymastenie panvice)
  • med (na dochutenie a zdobenie)
  • tvaroh (náplň)
  • 2 ks kiwi (náplň a zdobenie)
Proteínové palacinky - ingrediencie

Postup prípravy na čokoládové proteínové palacinky bez múky

Postup prípravy na čokoládové proteínové palacinky bez múky je rýchly a jednoduchý. Všetky ingrediencie zmiešajte v miske pomocou metličky – ovsené vločky, proteín, mlieko, vajce, kakao a prášok do pečiva. Vôbec nemusíte vyťahovať kuchynského robota ani mixér, použite metličku, ktorou rýchlo rozmiešate všetky ingrediencie.

TIP:

  • Ak nechcete zdravšiu verziu palaciniek, ale chcete si pripraviť len proteínové palacinky, tak pomleté ovsené vločky môžete nahradiť akoukoľvek inou múkou – klasickou, ale aj špaldovou, pohánkovou, ryžovou, kokosovou
  • Proteín nemusí byť iba čokoládový, použiť môžete akúkoľvek príchuť. Ja som použila čokoládovú príchuť proteínu WPC 80 od výrobcu Warrior

Vznikne vám cesto, ktoré vidieť na obrázku nižšie. Pri iných receptoch nechávam vločky trošku nasiaknuť a až potom pracujem s cestom ďalej. Tu však môžete začať ihneď robiť palacinky –  nemá to vplyv na ich kvalitu.

Proteínové palacinky - cesto

Po zmiešaní si rozohrejte panvicu, na ktorú dáte trocha oleja. Ja som dala lyžicu oleja a vyutierala servítkou (na panvici ostala tenká vrstva oleja). Po rozohriatí panvice na ňu vylejte naberačku cesta a pekne pohybom panvice roztiahnite na celú panvici.

Pečte palacinku chvíľku z jednej strany a taktiež z druhej strany – max tak 30 sekúnd z každej strany. Veľmi dôležité je, aby plameň nebol príliš na silno, radšej dajte na najmenší stupeň a palacinky sa pekne opečú a nezhoria.

Proteínové palacinky s kiwi

Z týchto surovín vytvoríte 4 kusy (ideálne na dve porcie) čokoládových proteínových palaciniek. Na obrázku je vidieť síce len tri kusy, ale dôvodom je, že pri obracaní sa mi palacinka pretrhla (obrátila som ju moc skoro) a pri plnení sa mi to nedalo zakamuflovať. Tak som ju zjedla samotnú a bola výborná. Pre niekoho možno trocha menej sladká, ale pri plnení sa dá sladkosť doladiť.

Ako náplň môžete zvoliť čokoľvek, napríklad Nutellu, javorový sirup alebo tvaroh. Ja som zvolila plnotučný tvaroh, ktorý som vymiešala s medom a aby palacinky neboli len tvarohové, pridala som dovnútra aj kiwi. Ak však kiwi neobľubujete, môžete zvoliť akékoľvek iné ovocie – chuti sa medze nekladú.