Mliečna ryža je veľmi obľúbeným jedlom nielen detí, ale aj dospelých. V obchodoch nájdete mliečne ryže od výmyslu sveta – vanilkovú, jahodovú, pistáciovú, čokoládovú, ale aj klasickú neochutenú verziu.
Pripraviť si ju však môžete i doma a vôbec vám nezaberie veľa času. Nehovoriac o tom, že doma pripravená mliečna ryža je oveľa zdravšia a chutnejšia.
Výhodou domácej mliečnej ryže je, že ju môžete konzumovať teplú a rovnako i studenú. Preto je ideálnym jedlom nielen na raňajky, ale aj počas dňa. Ja som si pre vás pripravila mliečnu ryžu, ktorá je obohatená o vanilkový proteín.
Ingrediencie na proteínovú mliečnu ryžu s jablkami a škoricou
Na proteínovú mliečnu ryžu s jablkami a škoricou budete potrebovať tieto ingrediencie / suroviny:
- 200 g ryže
- 1 vanilkový cukor (prípadne 2 PL medu)
- 4 dcl mlieka
- 50 g proteínu WPC 80 Natural Nutrition (dve odmerky)
- 1ks jablka
- mletá škorica
- med
Z týchto ingrediencií pripravíte dve porcie domácej proteínovej mliečnej ryže s jablkami a škoricou.
Postup prípravy na proteínovú mliečnu ryžu s jablkami a škoricou
Ako prvé som si pripravila ryžu. Použila som lúpanú dlhozrnnú ryžu (ale ideálnejšia je guľato-zrnná ryža, pretože obsahuje množstvo škrobu, ktorý vsiakne mlieko /vodu a navyše je po uvarení viac lepivá), ktorú som si uvarila v ryžovare. Nie však klasicky s vodou, ale s mliekom.
Nasypala som do ryžovaru 200 gramov ryže, 1 vanilkový cukor (ten však môžete vynechať, pretože vďaka proteínu bude ryža dostatočne sladká) a 4 decilitre bezlaktózového mlieka. Počas prípravy ryže je dôležité miešanie, aby sa vám ryža nepripálila. Treba však dávať pozor, lebo pri zohriatí mlieko kypí a môže sa stať, že sa vám ryžovar pootvorí. Ak sa tak stane, nechajte pokrievku pootvorenú.
Medzitým som si nakrájala jedno jablko na kocky (vybrala som jadrovníky), dala som ho takto nakrájané do hrnca a posypala mletou škoricou, medom a podliala trochou vody. Takto som jablko dusila do zmäknutia.
Okrem jabĺčok si treba pripraviť aj hustejšiu masu z vanilkového proteínu a mlieka. Ja som si dala do misky 50 gramov vanilkového proteínu a postupne prilievala mlieko (cca 50 mililitrov). Vznikla mi hustejšia hmota ako vidieť na obrázku nižšie (treba dôkladne miešať, aby nevznikli hrudky).
Takto pripravený proteín som vmiešala do uvarenej ryže. Ryžu s proteínom je dôležité dôkladne premiešať.
Pripravenú mliečnu ryžu som naservírovala do misky a ozdobila udusenými jabĺčkami.