Proteínové muffiny sú ideálna dobrota na raňajky, desiatu, olovrant či len ako pochúťka ku kávičke. Existuje nespočetné množstvo receptov na muffiny. Ja som si pre vás pripravila recept na proteínové muffiny, ktorú sú vláčne a lahodné zároveň.
Samotný recept (príprava a pečenie) je veľmi jednoduchý a rýchly. Je hotový do maximálne pol hodinky. Hlavnou pomôckou je plech na muffiny alebo papierové košíčky.
Ingrediencie na proteínové muffiny
Na prípravu proteínových muffín budete potrebovať nasledujúce ingrediencie:
- 200 g špaldová hladká múka
- 100 g cukor trstinový
- 30 g proteínu
- 2 KL kypriaci prášok
- štipka soli
- 1 vajce
- 1 hrnček mlieka (250 ml)
- ½ hrnčeka kokosového oleja (125 ml)
- 2 hrste zmesi orieškov, sušeného ovocia a kúskov čokolády
Postup prípravy proteínových muffín
Najskôr si v miske zmiešajte suché suroviny. Čiže špaldovú hladkú múku, trstinový cukor, proteín, kypriaci prášok a soľ. Ja som použila proteín 100% Whey Protein Professional od Scitec Nutrition, príchuť lemon cheesecake. Pokojne môžete použiť ľubovoľný proteín.
Následne do suchej zmesi pridajte jedno vajíčko, hrnček mlieka (plnotučné, mandľové či kokosové – na druhu nezáleží) a pol hrnčeka rozpusteného kokosového oleja a dôkladne premiešajte.
Vznikne vám hutnejšie cesto. Následne doňho ešte primiešajte dve hrste zmesi orieškov, sušeného ovocia a kúskov čokolády. Zvoľte si to, čo máte radi. Ja som do cesta pridala zmes orieškov, sušené hrozienka, brusnice a kúsky čokolády (mliečne, biele a horké).
Cesto treba nadávkovať do formy na muffiny alebo do košíčkov na neurčené. Nie však úplne po okraj, ale iba do 2/3. Muffiny treba piecť na 200 stupňoch a zhruba 20 minút – treba kontrolovať špajdľou, či nie sú muffiny surové. Ak sa na špajdľu cesto nelepí, tak sú proteínové muffiny upečené.