Na trhu sa nachádzajú proteíny od výmyslu sveta. Bežným ľuďom však nie je vždy celkom jasné, na čo ktorý druh proteínu slúži. Kazeínový proteín spolu so srvátkovým proteínom patrí medzi najznámejšie a najpoužívanejšie.
V tomto článku sa dozviete práve o prvom spomínanom, teda kazeínovom proteíne. Podrobne sa pozrieme na to, čo to vlastne ten kazeínový proteín je, aký je rozdiel medzi kazeínom a srvátkou a mnoho iného.
Najlepšie kazeínové proteíny – prehľad
Produkt | Hodnotenie | Cena |
---|---|---|
1. Micellar Casein | Zistiť cenu | |
2. 100% Casein | Zistiť cenu | |
3. Micellar Casein | Zistiť cenu | |
4. Slow-Release Casein | Zistiť cenu | |
5. Casein Zero | Zistiť cenu |
1. Micellar Casein – Reflex Nutrition
Micellar Casein vyrába spoločnosť Reflex Nutrition. Tento micelárny kazeín ponúka vstrebávanie po dobu až 6. hodín. Poskytuje dlhodobý zdroj živín pre svalstvo.
Jedná sa o instantný proteín, ktorý postupne uvoľňuje aminokyseliny vo forme micel. Vyrába sa z čerstvého odstredeného mlieka – ultrafiltráciou mliečnej bielkoviny, takže obsahuje úžasných 85% bielkovín.
Proteín obsahuje v jednej dávke 76% proteínu, 2,6 g sacharidov a 0,4 g tuku. Navyše tento kazeín obsahuje probiotické baktérie LactoSpore. Jedná sa o vynikajúci zdroj živín pre svalovú hmotu, rast a regeneráciu. Je určený pre mužov i ženy.
Výrobca odporúča zmiešať v šejkri 33 gramov proteínu (2 vrchovaté odmerky s objemom 25 ml) a 400 ml vody, prípade odstredeného mlieka. Po zmiešaní ihneď skonzumujte. Odporúča sa užiť 1 porcia pred spaním alebo počas dňa, ale v prípade, ak po užití nebudete 3 hodiny jesť.
- vysoký podiel bielkovín (76%)
- vhodný ako nočný proteín
- micelárny kazeín vyrobený z mlieka kráv kŕmených trávou
- vyrobený ultrafiltráciou mliečnej bielkoviny
- pomaly vstrebateľný proteín
- prispieva k rastu a udržaniu svalstva
- obsahuje probiotické baktérie LactoSpore
- iba dva druhy príchuti
- vyššia cena
2. Gold Standard 100% Casein – Optimum Nutrition
Gold Standard 100% Casein je nočný proteín, ktorý vyrába spoločnosť Optimum Nutrition. Patrí medzi najpredávanejšie micelárne kazeíny.
Jedná dávka obsahuje 24 g instantnej kazeínovej zmesi s pomalým a postupným uvoľňovaním. Okrem toho jedna dávka obsahuje vyše 9 – 10 g BCAA, Glutamínu a Glutamínových prekurzorov, 24 mg zmesi Aminogen a podľa príchute 0 – 4 g sacharidov.
Výrobca odporúča užívať jednu odmerku (dávku 33g) rozmiešanú v 200 – 300 ml vody alebo mlieka. Je vhodné ho užívať večer pred spaním, prípadne medzi jedlami.
- patrí medzi najpredávanejšie micelárne kazeíny
- s pomalým a postupným uvoľňovaním bielkovín
- jedna dávka obsahuje vyše 9 – 10 g BCAA
- vhodný pred spaním alebo medzi jedlami
- od výrobcu najlepších proteínov sveta
- 24 g proteínu v jednej dávke
- relatívne vyššia cena
3. Micellar Casein – GymBeam
Micellar Casein je proteínový výživový doplnok, ktorý je vyrobený v prémiovej kvalite z prvotriednych surovín. Výrobcom je populárna spoločnosť GymBeam. Jedná sa o nočný proteín, pričom aminokyseliny sa do tela vstrebávajú rovnomerne, postupne a pomaly, až po dobu 7 hodín.
V jednej dávke sa nachádza 25g bielkovín, čo percentuálne predstavuje zhruba 75%-né zastúpenie. Okrem toho obsahuje v jednej dávke ešte 3,9 g sacharidov a 0,6 g tukov.
Výrobca odporúča zmiešať 33 g (cca 3 polievkové lyžice) kazeínového prípravku s 250 ml vody alebo nízkotučného mlieka. Ideálne užívať pred spánkom alebo počas dňa medzi jedlami – zasýti na dlhšiu dobu.
- vysoký podiel bielkovín (75%)
- poskytuje 7 hodín maximálnej regenerácie
- ma silný antikatabolický účinok
- ideálny pred spánkom
- urýchľuje regeneráciu
- napomáha rastu svalov
- dobrá rozpustnosť
- výborná cena
- žiadny výrazný nedostatok
4. Slow-Release Casein – MyProtein
Slow-Release Casein je kazeínový proteínový prášok od známeho výrobcu MyProtein. Jedná sa o nočný proteín, ktorý je tvorený micelárnym kazeínom, takže sa postará o prísun bielkovín po dlhú dobu.
Tento kazeín je akreditovaný certifikátom Cologne List, čo znamená, že prešiel prísnym testovaním čistoty a kvality. Je vhodný pri náraste svalov, ako aj pri regenerácií.
Kazeínový proteín Slow-Release Casein neosahuje lepok, takže je vhodný aj pre ľudí, ktorí trpia intoleranciou na lepok. Okrem toho je vhodný aj pre vegetariánov.
Výrobca odporúča rozmiešať 1 odmerku (30 g) v 200 – 300 ml vody / mlieka (čím menej tekutiny, tým bude nápoj hustejší). Následne užiť pol hodinu pred spaním. Ak potrebujete doplniť bielkoviny, v takom prípade sa môže užívať aj počas dňa.
- pomaly vstrebateľný proteín
- v jednej dávke 25 g bielkovín
- kompletný aminokyselinový profil
- ideálny nočný kokteil – vhodný pred spaním
- akreditované certifikátom cologne list
- bezlepkový doplnok
- vhodný pre vegetariánov
- cena
- obal (po prvom otvorení sa opätovne zle zatvára, je výhodnejšie ho presypať)
5. Casein Zero – Biotech USA
Casein Zero je kazeínový proteínový prášok, ktorý vyrába spoločnosť Biotech USA. Obsahuje pomaly sa vstrebávajúci proteín – kazeinát vápenatý, ktorý trávi až 8 hodín. K dispozícií je viacero príchutí, ako napríklad čokoláda, jahoda, vanilka, banán, oriešok či škorica.
Zloženie proteínu neobsahuje laktózu, glutén a ani cukor, takže je vhodný aj pre ľudí, ktorí trpia laktózovou intoleranciou. Jedna dávka (30 g) obsahuje 105 kcal energie, 23 g bielkovín, z toho 5 g BCAA a 0,06 g cukru.
Výrobca odporúča zmiešať v šejkri jednu dávku (30 g / jedna odmerka / 2 kopcovité lyžice) prášku so 450 ml vody. Ideálne je užívať večer pred spaním.
- pomaly sa vstrebávajúci kazeínový proteín
- poskytuje svalstvu živiny až 8 hodín
- udržiava svaly v anabolickom stave počas spánku
- bez laktózy, gluténu a cukru
- k dispozícií viacero príchutí
- má kvalitné aminokyselinové zloženie
- vysoký podiel bielkovín (78%)
- cena
- obsahuje kezeinát vápenatý
Čo je kazeínový proteín?
Kazeín je bielkovina, ktorá sa nachádza v kravskom mlieku. Je to vlastne tuhá a nerozpustná časť mlieka, ktorá vznikne po oddelení srvátky, teda tekutej časti. Nájsť ho môžete aj v potravinách, napríklad v bryndzi, syroch či tvarohu.
Kazeín má podobnú štruktúru ako lepok. Má vynikajúcu schopnosť meniť svoju konzistenciu – počas trávenia, keď sa kazeín zmieša s kyslím obsahom žalúdka (čiže žalúdočnou kyselinou), tak sa vytvorí lepkavý gél, ktorého konzistenciu je možné prirovnať k lepidlu. Následne to vedie k pomalšiemu tráveniu (čo zvyšuje pocit nasýtenia) a zároveň umožňuje nielen pomalšie, ale aj účinnejšie uvoľňovanie aminokyselín do krvi.
Práve pre vyššie spomínané pomalšie trávenie kazeínového proteínu ho mnoho ľudí pozná pod názvom pomalý alebo nočný proteín. Dĺžka trávenia je približne 5 – 8 hodín. To znamená, že vďaka tomuto proteínu si dokážete svoje telo zásobiť aminokyselinami aj počas nočného spánku.
Rozdiel medzi kazeínom a srvátkou
Kazeín aj srvátka sú vysokokvalitné bielkoviny. Obe bielkoviny sa nachádzajú v kravskom mlieku – obsahuje 80% kazeínu a 20% srvátky. Aký je teda medzi nimi rozdiel? Najväčším rozdielom medzi spomínanými bielkovinami je rýchlosť ich vstrebávania. Kazeín sa vstrebáva oveľa pomalšie ako srvátka.
Kazeínový proteín sa dostane do krvi až za 2 či 3 hodiny, niekedy aj neskôr. Má to však aj svoje výhody. Napríklad organizmus má zabezpečený stály prísun aminokyselín, vďaka čomu budú vaše svaly v bezpečí dlhší čas. Navyše, kazeín v sebe ukrýva cenné peptidy, ktoré sú nápomocné pre tvorbu krvných zrazenín a pomáhajú znižovať krvný tlak.
Srvátkový proteín je oveľa rýchlejší od kazeínového proteínu, dokáže sa vstrebať za cca 20 minút. Tento druh proteínu slúži na okamžité doplnenie aminokyselín a postará sa, aby po tréningu nenastal katabolický stav. Okrem toho, obsahuje imunoglobulíny, čo sú aktívne proteíny, ktoré dokážu posilniť imunitný systém.
Druhým rozdielom medzi kazeínom a srvátkou je ich odlišný aminokyselinový profil. Obe bielkoviny obsahujú komplexný profil osemnástich esenciálnych a neesenciálnych aminokyselín. Čo sa týka rozdielu, tak kazeín obsahuje vyššie množstvo aminokyselín glutamín a prolín a srvátka má zas vyššie BCAA (aminokyseliny s rozvetveným reťazcom).
Ďalším rozdielom je aj ich biologická hodnota, pričom kazeín ju má nižšiu v porovnaní so srvátkou. V prípade kazeínu je biologická hodnota 77 a srvátkový proteín má biologickú hodnotu viac ako 100, čo však závisí od druhu srvátky.
Kazeinát vápenatý alebo micelárny kazeín?
Medzi najznámejšie druhy kazeínového proteínu patrí kazeinát vápenatý a micelárny kazeín. Aký je však medzi nimi rozdiel? Pozrieme sa na to bližšie:
- Kazeinát vápenatý – jedná sa o proteín, ktorý vzniká neprirodzene. To znamená, že pri výrobe konečného proteínu sa používajú chemické látky. Pri výrobe prebiehajú chemické reakcie, vďaka čomu dochádza k denaturácií bielkovín – jedná sa o proces, pri ktorom sa rozbije štruktúra molekuly proteínu, čo má za následok stratu svojej funkcie
- Micelárny kazeín – táto forma proteínu vznikne bez pridania chemických látok a to pomocou mikrofiltrácie odstredeného kravského mlieka (pri nízkych teplotách). Mikrofiltráciou sa odstráni tuk a laktóza a výsledkom je vysokokvalitný zdroj bielkovín
Ktorý z nich je však vhodnejší? Jednoznačne vyhráva micelárny kazeín nad kazeinátom vápenatým. Dôvodom je, že pre organizmus je micelárny kazeín nielen ľahšie stráviteľný, ale aj lepšie využiteľný.
Ak sa chcete dozvedieť ďalšie informácie o kazeínovom proteíne, potom si určite prečítajte aj tento článok, v ktorom je rozpísaná problematika kazeínového proteínu.
Kedy užívať kazeínový proteín
Kazeínový proteín je pomaly stráviteľný, vstrebáva sa zhruba 5 až 7 hodín. Ideálny čas na jeho užitie je pred spaním – poskytne potrebný príjem aminokyselín počas celej noci, vďaka čomu dokáže podporiť regeneráciu a rast svalstva. Chcem však upozorniť, že nie je rozhodujúci ani tak čas, kedy ho užijete. Oveľa dôležitejší je celkový príjem kvalitných bielkovín, ktorý treba dodržať. Takže pokojne môžete kazeínový proteín užívať aj počas dňa, nezabudnite ho skombinovať so zdravými tukmi.
Kazeínový proteín sa odporúča konzumovať aj v prípade, keď chce človek znížiť svoju hmotnosť. Je nízkokalorický, hustý a sýty zároveň, takže počas chudnutia ideálny.
Kedy neužívať kazeínový proteín
V dnešnej dobe je väčší výskyt kazeínovej intolerancie, nehovoriac o tom, že kazeín je celkovo ťažšie stráviteľný. Pokiaľ patríte medzi ľudí, ktorí trpia kazeínovou intoleranciou či intoleranciou na laktózu (v malom množstve sa nachádza v kazeínových proteínoch), v takom prípade radšej tento druh proteínu neužívajte. Môžu sa u vás vyskytnúť rôzne nepríjemné ťažkosti alebo zdravotné problémy, ako napríklad nadúvanie, plynatosť či dokonca tráviace ťažkosti.
Aký kazeínový proteín si teda vybrať?
Pri výbere kazeínového proteínu treba brať do úvahy viacero faktorov. Jedným z nich je určite výrobca. Vyberajte si overeného výrobcu, ktorého poznáte alebo má recenzie od spokojných užívateľov.
Čo sa týka výberu druhu kazeínového proteínu, tak uprednostnite micelárny kazeín nad kazeinátom vápenatým. Dôvod vám je už asi jasný, keďže ho popisujem vyššie v článku.
Veľmi dôležité je pri výbere aj zloženie a kvalita proteínu. Vyberajte také kazeínové proteíny, ktoré majú vyšší podiel bielkovín. Okrem toho si dôkladne prečítajte zloženie, či sa v ňom nenachádza veľmi veľa neznámych alebo umelých zložiek.
Dokonca aj váš zdravotný stav vplýva na výber správneho kazeínového proteínu. Pokiaľ trpíte intoleranciou na lepok alebo laktózu, v takom prípade dôkladne študujte zloženie. Je pravda, že existujú tieto proteíny aj bez lepku a laktózy, ale ich výber je o čosi menší.
Ak si chcete dôkladne vybrať pre vás vhodný proteín, v takom prípade si prečítajte tento článok. V ňom sa dozviete všetko podstatné, čo potrebujete vedieť, aby ste si vybrali skutočne kvalitný proteín. Pokiaľ si nebudete vedieť dať rady, pokojne siahnite po jednom z vyššie uvedených, určite tým nič nepokazíte.
Verím, že vám tento článok poskytol dostatočne informácie o kazeínovom proteíne a vy si tak pri nákupe budete vedieť vybrať pre vás ten správny.