Rastlinné proteíny získavajú čoraz väčšiu popularitu. Niet sa čomu čudovať. Oproti srvátkovým sú menej modifikované a vhodné aj pre ľudí, ktorí trpia rôznymi alergiami a potravinovými intoleranciami. Stále pribúda aj väčší počet fitnessákov a fitnessiek, ktorí odmietajú živočíšne bielkoviny, a tak siahajú po proteínových prípravkoch vyrobených z rastlinných zdrojov. Do kategórie rastlinných proteínov patrí aj ryžový proteín, a práve jemu bude venovaný dnešný článok.
Výroba ryžového proteínu
Ryžový proteín sa vyrába zo zŕn bielej alebo hnedej ryže. Ryža sa najprv pomelie na múku a následne sa zmieša s vodou. Pridaním enzýmov sa docieli, že sa z tejto zmesi vyzráža potrebná bielkovina. Táto bielkovina sa následne suší pri nízkej teplote, aby nedošlo k denaturácií bielkovín.
Enzýmy rozložia obsiahnutý škrob a vlákninu, čo vedie k väčšej biologickej dostupnosti bielkovín. Vďaka tomu má ryžový proteín veľmi podobné zloženie aminokyselín ako materské mlieko. V procese výroby sa tiež odstráni väčšina anti-nutrientov ako napríklad kyselina fytová.
Výhody ryžového proteínu
Ryžový proteín spravidla obsahuje vysoký podiel antioxidantov, vitamínov skupiny B a E a taktiež veľa vlákniny. Obsahuje aj veľa bielkovín, aj keď ich množstvo je, samozrejme, nižšie (spravidla niečo okolo 70%) ako pri srvátkovom proteíne.
Veľkou výhodou však je, že ryžové bielkoviny sú hypoalergénne. To znamená, že nezaťažujú žalúdok a sú ľahšie stráviteľné. Je preto skvelou voľbou pre všetky osoby alergické na vaječné, mliečne alebo sójové bielkoviny. Okrem toho neobsahuje ani žiadny lepok, a tak je vhodný aj pre jedincov, ktorí musia dodržiavať bezlepkovú diétu.
Ryžový proteín má bohaté zastúpenie aminokyselín obsahujúcich síru, akými sú napríklad cysteín alebo metionín. Obsah aminokyseliny histidín je 2x väčší ako pri srvátkových proteínoch. Naproti tomu však obsahuje málo lyzínu. Z toho dôvodu má zmysel kombinovať ryžový proteín s hrachovým proteínom, ktorý má lyzínu dostatok. Kombináciou ryžového a hrachového proteínu sa dosiahne kompletný aminokyselinový profil, ktorý je porovnateľný s kvalitou srvátkového proteínu.
Nevýhody ryžového proteínu
Ako u väčšiny rastlinných proteínov, aj pri ryžovom platí to, že chuť je o niečo horšia ako pri klasických srvátkových proteínoch. Väčšina zákazníkov sa však zhoduje v tom, že ryžový proteín je spomedzi ostatných rastlinných proteínoch chuťovo najlepší. Samozrejme, závisí od konkrétneho výrobcu, pri ktorom produkt zakúpite.
Cena je pri ryžových proteínoch o niečo vyššia ako pri srvátkových. Nie je to síce až taký veľký rozdiel ako pri konopných proteínoch, ale v priemere stojí ryžový proteín o pár eur viac.
Posledným negatívom je aminokyselinový profil tohto proteínu. Ako som už spomínal, ryžový proteín neobsahuje kompletné aminokyselinové spektrum, a preto je vhodné kombinovať jeho používanie s hrachovým proteínom.
Užívanie
Ryžový proteín užívajte 1-2x do dňa. V tréningové dni si doprajte dávku ihneď po tréningu a v netréningové dni kedykoľvek v priebehu dňa. Prípadne si prichystajte váš potréningový koktejl z 1 odmerky ryžového a 1 odmerky hrachového proteínu, aby ste po tréningu dopriali vašim svalom všetky potrebné aminokyseliny.
Vašu dennú dávku však nemusíte prijať len v tekutej forme. Ryžový proteín môže kľudne slúžiť aj ako ingrediencia pri príprave proteínových palaciniek, kaše, pudingu alebo iného jedla podľa vášho výberu.
Záver
Stále som toho názoru, že pokiaľ netrpíte akýmkoľvek zdravotným ochorením a nemáte problém s konzumovaním živočíšnych bielkovín, tak by vašou prvou voľbou mal byť srvátkový proteín. Určite však má zmysel zakúpiť si aj ryžový proteín v prípade, že ho skombinujete so spomínaným hrachovým proteínom.
Pokiaľ však pre vás bude kúpa 2 proteínových prípravkov pridrahá a chcete kúpiť iba ryžový proteín, tak si vyberte taký, ktoré má kvalitné aminokyselinové spektrum. Na slovenskom trhu to je určite Rice protein od GymBeamu.