Vaječný proteín – oplatí sa?

Ako iste viete, vajcia patria medzi jeden z najkvalitnejších zdrojov bielkovín. V jednom vajíčku sa nachádza približne 7 až 8 g bielkovín. Okrem toho sú vajcia plné vitamínov, minerálov, tukov a iných dôležitých živín potrebných pre naše telo.

Vaječný proteín je trochu v úzadí, pretože väčšina športovcov volí buď srvátkový alebo kazeínový proteín. Napriek tomu môže byť vaječný proteín v niektorých prípadoch zaujímavou alternatívou k týmto 2 typom proteínových produktov. Ak sa o ňom chcete dozvedieť viac, tak pokračujte v čítaní tohto článku.

vaječný proteín - akyprotein.sk

Výroba vaječného proteínu

Výroba vaječného proteínu začína izoláciou vaječného bielku. Niekedy výroba takéhoto proteínu zahŕňa aj žĺtka, ale jedná sa skôr o výnimku a väčšina vaječných proteínov žĺtka neobsahuje. Následne sa pokračuje sušením a drvením, až pokým nevznikne jemný biely prášok. Potom sa odstráni väčšina tuku procesom filtrácie. Posledným úkonom je pasterizácia. Je to tepelný proces, ktorý ma za úlohu „zabiť“ všetky mikrobiologické organizmy v produkte bez toho, aby porušil štruktúru bielkovín. Výsledkom takéhoto postupu je produkt, ktorý obsahuje 80 – 84 % bielkovín a má výborný aminokyselinový profil.

Výhody vaječného proteínu

Výhodou vaječného proteínu je minimálna prítomnosť cholesterolu, tukov, sacharidov, želírujúcich látok a laktózy. Ak máte intoleranciu na laktózu, môže byť pre vás vaječný proteín skvelou náhradou za klasický srvátkový proteín.

vajecny protein - akyprotein.sk 2

Vaječný proteín obsahuje aj rôzne vitamíny, minerály a iné dôležité zložky, ktoré sú prospešné pre vaše telo. Jeho výhodou je aj vysoký obsah esenciálnych aminokyselín, rozvetvených aminokyselín BCAA a kyseliny glutámovej. Je taktiež bohatým zdrojom leucínu (9 %). Viac leucínu obsahuje už len srvátková bielkovina (11 %). Leucín je aminokyselina, ktorá zvyšuje syntézu svalových bielkovín a tým prispieva k tvorbe svalovej hmoty.

Nevýhody vaječného proteínu

Nevýhodou vaječného proteínu je jeho stráviteľnosť. V tele sa trávi podstatne dlhšie ako klasický srvátkový proteín. Vaječné proteíny nevynikajú ani svojou chuťou, avšak výrobcovia na tomto aspekte už zapracovali, tak je celkom možné, že natrafíte na chutný vaječný proteín.

Okrem toho u niektorých ľudí spôsobujú vajcia alergické reakcie. Preto vám vaječný proteín môže spôsobiť nadúvanie, hnačky, prípadne iné tráviace ťažkosti. Vďaka zvýšenému obsahu síry je pri užívaní tohto typu proteínu častým sprievodným javom zvýšená plynatosť. Okolie vás teda nebude mať veľmi v obľube.

Užívanie

Množstvo vaječného proteínu, ktoré by ste mali konzumovať závisí od viacerých faktorov. Do úvahy musíte zobrať vašu hmotnosť, zdravotný stav, celkový príjem bielkovín a to, či konzumujete vaječný proteín samostatne alebo s inými zdrojmi bielkovín.

Vaječný proteín môže byť užívaný kedykoľvek počas dňa. Väčšina ľudí však preferuje jeho užívanie pred a po tréningu. Vzhľadom na jeho pomalšie vstrebávanie má zmysel zaradiť ho aj medzi hlavné jedlá, keď viete, že medzi nimi bude dlhšie obdobie bez príjmu bielkovín.

vajecny protein - akyprotein.sk 3

Pomalšie vstrebávanie vaječného proteínu viete využiť aj pri redukčných diétach. Jeho užívanie totiž spôsobuje pocit nasýtenia a potláča pocit hladu, čiže nebudete mať potrebu neustále sa prejedať a prijímať veľké množstvo potravy.

Záver

Suplementácia vaječným proteínom môže mať pre vás zmysel v prípade, že vám srvátkové a kazeínové proteíny spôsobujú zdravotné problémy. Ak nie, tak by som vám odporúčal ostať práve pri nich.

Dobrou možnosťou sa javí aj kombinácia srvátkového a vaječného proteínu. To už ale pôjde do peňazí, preto ak sa rozhodujete medzi týmito 2, tak siahnite radšej po osvedčenej srvátke. Okrem toho sú vaječné proteíny zväčša o pár eur drahšie ako srvátkové.

Trochu som prelistoval zoznam vaječných proteínov dostupných na slovenskom trhu. Najviac ma zaujali 2 produkty, a to konkrétne EGG Protein od Best NutritionEgg Pro od Scitecu. Obidva nájdete v e-shope protein.sk. Ak trpíte neznášanlivosťou mlieka alebo laktózy, prípadne hľadáte vhodný proteín do diéty (nízke percento tukov a sacharidov), tak siahnite práve po nich.

Odoslať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *